Schweiziska Zünd är ett företag som ofta ställer ut på Sign, Print & Packmässorna runtom i Norden. Här är deras berättelse om första halvåret 2020.

Corona kom och det blev helt stilla hos Zünd Scandinavia. Jacob Hansen och Martin Roed Nielsen ställde in sig på ett mycket långt sportlov. Hos kunderna bromsade samtidigt produktionen i takt med att order annullerades. Ovissheten gjorde situationen spöklik. Men efter några dagar ringde den första telefonen. Det var en kund som behövde nya knivar. Sedan ringde det igen. Och igen.

Personalen som skickats hem blev åter inkallad till det nordiska kontoret utanför Århus i Danmark. Tryckerierna hade fått beställningar på att skära visir, golvklistermärken, fönstermärken och andra märken. Skärborden från Zünd gick i dygnet-runt produktion samtidigt som annat i tryckerierna hade det betydligt lugnare.

Sedan kom beställningarna på fräsverktyg. Nu skulle det skäras ut tjocka plexiglasskydd och sättas vid kassorna. Alla Zünd maskiner kan konfigureres med fräsverktyg. Vissa kunder fick stora beställningar och behövde komplettera med ytterligare maskiner.

– Först sålde vi det vi hade på lagret. Sedan den ena av våra demomaskiner. Till slut hade vi sålt allt i demon utom en maskin som vi måste ha för att bedriva utbildning och kunna testa. Att få nya maskiner från fabriken var inte att tänka på, eftersom behovet var akut, och kunderna inte kunde vänta på tillverkning av en ny maskin, berättar vd Jacob Hansen.

Jag blir rundvisad i den närmast tomma hallen, där det normalt står uppställt fem-sex kompletta demobord för att skära allt från tyger och kartong till att fräsa i trä, plexiglas och metall. Tre maskiner har levererats till kunder för produktion av visir. Av övriga maskiner har en gått till vanlig grafisk produktion, en till fiskeindustrin och en annan används nu för att skära delar till dockhus.

En maskin behövde börja producera så snabbt så den fick börja producera på lagret hos Zünd, innan den kunde transporteras upp till Norge.

Efter ett knappt halvår med corona konkluderar Jacob Hansen att de under första halvåret 2020 klarat att hålla samma nivå på omsättningen som 2019.

– Det fina här är att du bara har ett bord som kan användas på många olika sätt i olika industrier.

– Det finns många leverantörer som klarar av att fräsa. Men nästan alla har begränsningen att de bara fräser, medan vi också skär på olika sätt. Det går snabbt att ställa om Zünd-maskinen från en typ av skärning till en annan. Det gäller även omställning till och från att fräsa. Och vår mjukvara är anpassad för skylt- och förpackningsbranschen, så interfacet är lätt att arbeta med i skyltapplikationer. Det kan man inte säga om mjukvaran till många fräsmaskiner.

– Vi kan naturligtvis känna att det ligger ett lock över allting. Lite lägre tryck. Men eftersom vi har den här varierande inriktningen, med att kunna sälja till alla olika branscher, så kan vi fortsätta växa. Så vi anställer, säger inte upp, så för oss är det ingen förändring. Vi fortsätter växa. Och att anställa en säljare nu är bra. Därför har vi också rekryterat ytterligare en säljare i Sverige, nämligen Henrik Larsson Hedblom.

Zünd Skandinavien har också behövt investera över tio miljoner kronor i nya maskiner tll sitt showroom. De räknar med att kunna installera dem under hösten, när fabriken hunnit ifatt. Martin Roed Nielsen säger att de maskinerna kommer att ge tillgång till de nyaste funktionerna inom digital skärning:

– Flera av maskinerna kommer också att vara utrustade med automation i form av robotar, materialhantering eller roll-off möjlighet.

– När många mässor har ställts in, ser vi det som viktigare än någonsin att kunna bjuda in kunderna och demonstrera de möjligheter som Zünd erbjuder.